Sistemele fotovoltaice on-grid, off-grid și hibride reprezintă trei soluții energetice bazate pe energia solară. Fiecare tip de sistem are particularitățile sale și oferă beneficii distincte.
Sistemele fotovoltaice on-grid
Sistemele on-grid sunt conectate la rețeaua electrică publică, reprezentând o opțiune populară în zonele urbanizate. Acestea sunt formate din panouri solare care convertesc energia solară în curent continuu (CC). Acest curent este apoi transformat în curent alternativ (AC), utilizabil printr-un invertor. Energia produsă este folosită în clădirea în care sistemul este instalat, iar surplusul poate fi direcționat către rețeaua electrică publică. Unul dintre avantajele majore ale sistemelor on-grid este posibilitatea obținerii de compensații financiare pentru energia livrată în rețea.
Sistemele fotovoltaice off-grid
Sistemele off-grid sunt independente de rețeaua electrică publică și sunt ideale în zone izolate sau în locuri fără acces la electricitate. Aceste sisteme sunt echipate cu panouri solare, baterii de stocare a energiei și un invertor. Panourile solare transformă energia solară în curent continuu, care este stocat în baterii pentru a fi utilizat în perioadele fără soare sau noaptea. Invertorul convertește curentul continuu stocat în curent alternativ utilizabil. Avantajul principal al sistemelor off-grid constă în autonomia lor și capacitatea de a furniza energie constantă, indiferent de disponibilitatea rețelei electrice.
Sistemele fotovoltaice hibride
Principala caracteristică a sistemelor hibride este abilitatea de a comuta între modul on-grid și off-grid, în funcție de nevoile și condițiile specific de utilizare. În timpul zilei, când producția de energie solară este ridicată, sistemul poate alimenta clădirea în care este montat și, în același timp, să dirijeze excesul de energie spre rețeaua publică, obținându-se compensații financiare. Pe timp de noapte sau în perioadele cu mai puțină lumină solară, sistemul utilizează energia stocată în baterii sau, dacă nivelul de energie este scăzut, se poate conecta automat la rețeaua electrică pentru a asigura alimentarea necesară.
Sisteme fotovoltaice performante, indiferent de proiect
Adaptăm soluțiile tehnice în funcție de zona geografică, orientarea acoperișului sau a terasei și spațiul de montaj disponibil pentru a asigura eficiență energetică maximă.
Principalele diferențe dintre sisteme
- Conectivitatea la rețeaua electrică.Sistemele on-grid sunt conectate, cele off-grid sunt independente iar cele hibride pot funcționa în ambele moduri, în funcție de nevoi.
- Stocarea energiei. Sistemele on-grid nu necesită stocarea energiei, cele off-grid au nevoie de baterii pentru a stoca energia produsă în exces, iar cele hibride au acumulatori, dar pot lua energie și din rețea.
- Autonomie energetică. Independență față de rețeaua tradițională de energie este posibilă pentru sistemele off-grid și hybrid – comutat pe off-grid.
- Avantaje diferite.În cazul utilizării de sisteme on-grid, se pot obține compensații financiare pentru energia livrată în rețea, cele off-grid oferă independență totală și, implicit, rezistența la pene de curent, iar cele hibrid oferă flexibilitatea comutării dintre cele 2, pentru o eficiență energetică sporită.
- Adaptabilitate în funcție de condițiile geografice. Sistemele on-grid sunt potrivite pentru zonele urbane, cele off-grid pentru zone izolate sau pentru cei ce își doresc independență față de rețea, iar cele hibride sunt adaptabile în funcție de nevoile consumatorilor.
Ce sistem fotovoltaic ți se potrivește?
Asigurăm consultanță de specialitate, montaj și mentenanță post-montaj pentru orice tip de sistem fotovoltaic.